Gingerbread Cookie - Zencefilli Yılbaşı Kurabiyesi

Yeni yıl gelmek üzere..

Havaya girdim bugünlerde zaten her sene bu zamanlarda havaya çoktan girmiş oluyorum ben!

Kendime her sene özellikle de ahşap yeni yıl süsleri almayı çok seviyorum, işyerimde masamı sevdiğim ahşap objelerle süsledim.. Bir kaç yıldır da bu zamanlarda özellikle de Almanya ya gidiyorum denk düşüyor.. Ordan da süsler topluyorum, bir kaç yıldır ahşaptan başka süs almak zaten içime de sinmiyor..

E tabi bu zamanlarda bir de kurabiye yapmayı seviyorum. Hatta kuzenimle yılbaşı yemekleri kursuna gitmiştim 2005'te ve gingerbread house yapmayı öğrenmiştik, bir tane bile resim çekmemiş olmamız da çok ilginç buarada:(((
Bir daha da yapmadım evlerden, ama çok da severim görüntüsünü. O kursta öğrendiğim tarifi burada paylaşmak istiyorum. 

Zencefilli kurabiye özellikle de çok dayanıklı olması bakımından yararlı, o kadar emek süsleme boşa gitmiyor, kışın filtre kahvenin yanında nedense bana güven ve huzur duygusu veriyor. Ne alaka bilmiyorum ama bende böyle etkisi!

Buarada artık şu damga tarzında kurabiye baskılari; 'baked with love - home made' vb. sözcüklerle kurabiyelere artik duygu da katılıyor, tam benlik! Metro'dan almıştım bir köşeye kaldırmışım, hevesle buldum yaptım.. Kar desen*, noel baba desen, çam ağacı desenler de cabası tabiki!
Amaaaa gingerbread kurabiyesinin olmazsa olmazı benim için gingerbreadman!! Kahramanım o benim.. Süslerini de buldum mu asla kaçırmam, bakıp bakıp yiyesim geliyor. 
Adamları gerçekte vır vır yediğim gibi belki de!!! kih kih kih!

Neyse! İşin şakası bir yana pişirdikten sonra N stil bir dokunuş lazımdı bu kurabiyelere, yurtdışı marketlerde küçük çaplı servet ödediğim mutfak malzemeleri, soslar, ekipmanlar içinde bir malzeme vardı ki akıllara zarar! 
Metalik renkli pasta ve kurabiye üzeri pırıltımı da attım en son tatlı bir dokunuşla üzerlerine, gingerbread'lerim bronz bronz parladı. 
Zencefilli kurabiyeye bronz veya dore serpin gümüş serpmeyin buarada, ahengi bozulmasin:)

Tarif:
100 gr tereyağ ya da oda sıcaklığında erimiş olsun ya da mikrodalgada eritilsin
150 gr toz şeker tercihen esmer şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 tatlı kaşığı karbonat (mutlaka karbonat olmalı sadece kabartma tozu bu tarifte eksik kalır)
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı karanfil tozu (olmazsa sorun değil diye yazmıştım, kuzim mrv dediki karanfilsiz olmaz!!! Havana koyup dövmek lazımmış ama süper bir fikir verdi; poşet içine koyup çekiçle dövün!! Çok başarılı!;) karanfilsiz asla dedi! 
140 gr pekmez !!! * (sert olursa hamur yumuşatmak için pekmez ilave edin!!!)
1 yumurta
1 yemek kaşığı sirke
470 gr un

Tereyağını mikserle önce orta sonra yüksek ayarda 30 sn çırpın. Şeker-kabartma tozu-karbonat-zencefil-tarçın-karanfil ekle, iyice karıştır. Pekmez, yumurta ve sirkeyi ilave ettikten sonra çırp. Ben özellikle kitchenaidimde yapmayı tercih ediyorum, un eklemeden önce mikser ucunu çıkarıp hamur karıştırıcı ucu takıyorum. Kalan unu tahta bir kaşıkla karıştırarak ekledikten sonra çırp. 
Hamur çok güzel kıvama geliyor. Hamuru streç filme sarıp en az 2-3 saat buzdolabında bekletin. Kurabiyeyi yapmadan önce dinlenmiş hamur olması önemli. Ayrıca bu un buzlukta 1-2 ay bekleyebilir ihtiyaç durumunda çıkarıp oda sıcaklığında eritilip kurabiye yapmak üzere kullanılabilir. 
Fırın 150 derecede ısıtılır. Buzdolabından alınan hamuru hafifçe yoğurarak açılacak kıvama getirin ve az unlanmış tezgahta  3 mm kalınlığında şekiller kesilerek tepsiye aralıklı dizilir. İlk parti tepsi 8-10 dk kadar pişer, fırın iyice ısındığından diğer tepsiler daha az sürede yaklaşık 5-7 dakikada pişer, ancak fırınınızı arada kontrol edin, fırının gücüne göre bu süreler değişebilir. Tezgaha alınan kurabiyeler soğur ve istenilirse royal icing ile üstü de klasik noel süsleme biçimi ile süslenebilir..***

Royal icing:
2 adet yumurta akı- 1/2 tatlı kaşığı limon suyu-450 gr pudra şekeri
Tüm malzemeler mikserle yavaş ayarda çook uzunca bir süre çırpılır, ta ki köpük haline gelene kadar!
Üzeri 2 kez streç filmle örtülür aksi takdirde hemen kurur. Buzdolabında bekletmek de gerekir ayrıca. Zaten bu evler de icingin kurumasıyla oluşuyor ve yapılıyor, sanki gerçekten inşaat malzemesi gibi kuruyarak hamurları bir arada tutuyor. Kullanana kadar kurumasın diye nemli bezle de kapatılır. Süslemek için sıkma torbasının içine konulur ve bu şekilde kullanılır.










***
gingerbread house
gingerman

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar